Nazwa forum

Opis forum

• Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

#1 2007-08-22 21:02:16

lukas935

Administrator

Punktów :   

Ceny ostro w dół - czy to zdrowe?

Trafiając na to forum na pewno liczysz się ze swoim czasem i zarobionym pieniądzem.
Wszystkich rejestrujących się proszę o używanie loginów pokrywających się z tymi z allegro.

Tak więc startujemy z propozycjami cenowymi.

#2 2007-08-23 07:07:31

daniel871

Użytkownik

Punktów :   

Re: Ceny ostro w dół - czy to zdrowe?

Może zanim zaczniemy dawac propozycje cenowe kazdy niech wypowie sie czy wogóle popiera pomysł wyrównania cen na allegro. Klienci i tak nie mają wyboru, nie mówie to o jakimś drastycznym podnoszeniu cen czy monopolu ale o tym aby sie trzymac stałych cen danego produktu przez wszystkich sprzedających a konkurować jedynie sposobem zachęcenia klienta czyli np opis aukcji a to już jest tajemnica każdego z nas.

#3 2007-08-23 08:02:15

wojtas530

Nowy użytkownik

Punktów :   

Panowie zgadzam się co do podniesienia  i wyrównania cen(tylko na to muszą się zgodzić wszyscy liczący się na allegro sprzedawcy) jeszcze nie tak dawnych bez przesadnych kwot ale lepiej zarobić więcej tylko głupcowi nie zależy na lepszych zarobkach.
Jeżeli na forum będziemy obecni my tylko trzej to raczej do niczego to niedoprowadzi trzeba nakłonić jeszcze innych

#4 2007-08-23 08:25:29

sabathan

Nowy użytkownik

Punktów :   

witam kolegów, jak juz pisałem wczesniej jestem za ustaleniem cen na przyzwoitym poziomie i satysfakconujące nas wszystkich jak zbierzemy nas wiecej to wtedy zaczniemy rzucac propozycje cen i ustalac je dokładnie

pzdr

#5 2007-08-23 09:09:10

daniel871

Użytkownik

Punktów :   

Co do tego że jest nas trzech narazie. Dopiero dziś rano napisaliśmy do sprzedawców a forum istnieje od wczoraj  wieczora. Kilka osób juz mailowo potwierdziło chęć podniesienia i wyrównania cen. A właściwie już czterech bo przyłączył sie Sabathan.

#6 2007-08-23 13:46:12

CONCORD2

Nowy użytkownik

Punktów :   

Witam Serdecznie

Tu Firma  PPHU CONCORD MAGIC CAR AKCESORIES LTD.,CO Z SIEDZIBĄ w Chinach

Wzrost cen na żarówki to dobry pomysł,dlatego ze diody to przyszłość  a cny nie są współmierne do  ich technologi. Niektórzy kliencji patrzą a cene  i coraz więcej mówi cyt" jakie tanie pewnie szmelc" żarówki powinny miec swoją cene.To co się dzieje na allegro to sajgon.
Każdy chyba miał reklamacje na diody nie oszukujmy się diody są żywotne ale kiedy instalacja auta nie jest odpwiednia diody uszkadzają się w sposób  ektroniczy  każdy chyba wie ze odpowiedzialnośc jest w  elektroregulatorze oraz uszkodzenie termiczne.Sprzedając diody za 2,99zł i jesli ktos  chodzby sgłosi reklamacje fizycznie sprzedawaca nie zarabia na ewentualną wymienie to samobójstwo.
Czy ktoś liczy prowzje,pakowanie,i swoją prace?A Podatki?
Panowie I Panie mamy w Allegro Fiskusa i powiem wam że zaczyna się obława.Wiem u nas już było.

Nasza propozycja cenowa to

W5W walcowa 6zł
W5W flux 7zł
W5W 4 led 8,50zł
W5W 6 led 13zł
W5W 9 led 14,99zł
W5W 100mA 16zł
W5W stożkowa 5zł
W5W Matowa 7zł
W5W 1flux+4 led 16zł
R5+oprawka 5zł(4,99)
R5 walcowa 3,49zł
R5 70mA 14zł
R3  5,50zł
Rurkowe 6 led po 12zł
9 Led 15zł
100mAx2 29zł   42mm
100mA x1 24zł   31mm

Modele  Ba9s/t4w tak samo  wtedy można wystawiac na jednej aukcji Redukcja kosztów wystawiania

Modele
P21W 12 Led 16zł żółta lub czerwona
24led 20zł żółta lub czerwona
36led 30zł żółta lub czerwona
12led biała 19zł
24led 29zł biała
36led 36zł biała
Dwuwłóknowe mogą być o 1-2 zł droższe

Takie ceny dadzą nam przychody zdiód minimum 40-50% zwyżki  to chyba sie opłaca.

Pozdrawiam

#7 2007-08-23 22:07:39

ledy

Nowy użytkownik

Punktów :   

Konrad czy uwazasz ze jestesmy wstanie ustawic takie ceny ? czy podwyzka jest realna i czy nie pojawia sie nowi sprzedajacy ? Nie powiem ze byl bym przeciwny bo idzie mysle ciekawy okres i mozna by sporo zarobic

Moim zdaniem ceny aktualnie sa obnizane poprzez nowych ludzi sprzedajacych na allegro dla ktorych kazda zlotowka jest zarobkiem. Niestety niektorzy z nas maja firmy placa podatki i wtedy nie wyglada to juz tak rozowo.

#8 2007-08-24 00:17:05

daniel871

Użytkownik

Punktów :   

Witam.Nie oszukujmy sie, właśnie że bardzo często to nie nowi sprzedawcy obnizali ceny. A co do tego że niektórzy z nas mają zarejestrowane firmy to nie dokońca tak poniewaz z tego co wiem to wszyscy którzy sie liczą na allegro mają działalnosć ale troche sie zagalopowalismy z cenami i niema co ukrywacv że jest to też po części nasza wina ( każdego z nas) kazdy chciał być jak najbardziej konkurencyjny co doprowadziło do totalnego załamania rynku w tej dziedzinie. było to z reszta nieuniknione najwyzsza pora żeby coś z tym zrobic. . pamiętam czasy na allegro kiedy było max 3 osoby które sprzedawały żarówki diodwe, sam zaczynałem od produkcji tych świecidełek ponieważ w zakupie były dostępne tylko żarówki led importowane przez firme BOBI a kosztowały one około 20zł za 2 szt w zakupie na allegro chodziły chyba po około 25 czy 30 zł za komplet ( zwykłe W5W walcowe). Normalne jest że nie wrócimy już do tych cen ale nie ma co przesadzać żeby przywalić na dzieńdobry za wysoko bo ktoś na tym skozysta a my dalej będziemy sie bujać. nie mozemy sie od razu nastawić że podniesiemy ceny i nagle zbijemy kokosy bo w sumie narazie to zaczyna sie walka o przetrwanie, szczególnie tych osób które sprzedają same diody, jest to towar z chin a jak wiadomo coraz więcej ludzi go importuje i to po coraz nizszej cenie ale sprzedaż detaliczna trzeba jakoś kontrolowac. szkoda że z osób do których pisałem przyłączyło sie tak mało osób. byś może tylko narazie.

moja propozycja cenowa ( nie sprzedaje części modeli diod więc sie nie będe wypowiadał na temat wszystkich):

W5W walcowa 5zł
W5W flux 6zł
W5W 4 led 8,50zł ( nie sprzedaje)
W5W 6 led 13zł ( nie sprzedaje)
W5W 9 led 14,99zł ( nie sprzedaje)
W5W 100mA 16zł ( nie sprzedaje za bardzo sie psują i nie opłaca sie reklamacja )
W5W stożkowa 5zł ( nie bardzo wiem czym sie różni od W5W walcowej??)
W5W Matowa 7zł ( nie sprzedaje)
W5W 1flux+4 led 16zł
R5+oprawka 5zł(4,99)
R5 walcowa 3,49zł
R5 70mA 14zł
R3  5,50zł
Rurkowe 6 led po 10zł ( mysle że na pozcątek wystarczy)
9 Led 15zł ( nie sprzedaje)
100mAx2 29zł   42mm ( nie sprzedaje)
100mA x1 24zł   31mm ( nie sprzedaje)

Modele  Ba9s/t4w tak samo  wtedy można wystawiac na jednej aukcji Redukcja kosztów wystawiania

Modele
P21W 12 Led 16zł żółta lub czerwona ( nie sprzedaje)
24led 20zł żółta lub czerwona
12led biała 19zł ( nie sprzedaje)
24led 29zł biała ( nie sprzedaje za małe zainteresowanie)
36led 36zł biała ( nie sprzedaje)
Dwuwłóknowe mogą być o 1-2 zł droższe ( jak najbardziej)

moduły led ( 3xled flux) po 11zł

Ostatnio edytowany przez daniel871 (2007-08-24 00:28:41)

#9 2007-08-24 06:32:54

lukas935

Administrator

Punktów :   

Tak jak pisałem w mailach, w moim asortymencie diody to tylko część oferty, dobry zarobek ( chodzi mi to o stosunek zarobku do nakładu pracy/czasu itp ) może być ale po przyzwoitych cenach.  Mam nadzieje że dotrze to do "prawie" wszystkich sprzedających z legalną działalnością.
Jeśli sytuacja pójdzie w kierunku obnizania cen wystawiam praktycznie każdy asortyment z ledów w cenie 1,5pln brutto. Będę trzymał tą cene tak długo jak długo będzie trzeba dopóki ludzie nie zmądrzeją/wykruszą się.

To tylko scenariusz, czarny scenariusz ale realny do wprowadzenia, tylko po co...
Dlatego założyłem to forum żeby parę rzeczy ustalić/wyjaśnić

Jest jeszcze kwestia z niezarejestrowanymi działalnościami ale to jest do zrobienia wiadomo jak.

np:
http://www.msp.money.pl/wiadomosci/poda … .html?p=mf

#10 2007-08-24 07:40:32

wojtas530

Nowy użytkownik

Punktów :   

Witam Panów mam pytanie czy ktoś powiadomił WENE011 i LED-labs ?
Naprawde musimy zebrać całą czołówkę bo jeżeli znów ktoś zostanie z cenami obecnym  albo je będzie zaniżał to nasze rozmowy na forum okażą się stratą czasu bo żeby sprzedawać sami będziemy musieli powrócić do cen zaniżonych.
Powtórze swoją myśl ale kto nie chce zarabiać lepiej i nie dokładać czasami do interesu np przy reklmacjach...
Myśle że macie podobne zdanie zresztą każdy na forum ma te same problemy nierelatywanie niskie zarobki...
Jak uważacie???

#11 2007-08-24 11:11:24

daniel871

Użytkownik

Punktów :   

witam. ostatnio dostałem maila od jednego ze sprzedjących diodki tzn odpowiedż na mojego maila :

" Witam, dziekuje za link do forum, tylko cos sie nie moglem zalogowac. Sprobuje jutro, chociaz mam obiekcje czy wpisywac tam sie i to pod swoim loginem allegro, w wolnej chwili zaczalem drążyć temat, odnalezione zagadnienie "zmowa cenowa" najsurowiej karane przewinienie w UE, mozna sobie pod tym linkiem troche poczytac na przykladzie http://www.dziennik.pl/Default.aspx?Tab … leId=23500 ,
Wiadomo ze to na allegro to maly pikuś, na nieduza skale ale pisze dla jasnosci, wystarczy ze jeden z wtajemniczonych do forum sie wylamie i zadziala na niekorzysc, dlatego tez moje obiekcje co do wstepowania na forum.

Co do ideii i checi zarobienia zgadzam sie ale nie wiem czy jest to wykonalne w warunkach rynku wolnokonkurencyjnego jaki mamy Polsce.
Na podstawie dzialania mojej firmy zaobserwowalem ze spadek cen produktów w wyniku powszednienia jest normalny, tak mowi nawet ekonomiczny "cykl życia produktu".
Chłopy ledów to też nie ominie, zadna kosmiczna technologia.

Podstawą jest to zeby przy wystawianiu przedmiotow kazdy zweryfikował swoje ceny i nie zaniżał na maxa, ja tez to sprawdze, jezeli chodzi o całkiem sztywne ceny to uważam to za utopię.
W tym momencie danie takich cen jak ktos tam zaproponowal na forum spowoduje gwaltowny spadek sprzedazy ledów na allegro, ludzie uciekną gdzie indziej, przeciez nie jestesmy jedynymi handlarzami/importerami diód w Polsce... "

mysl eze gość ma sporo racji jak nas capna z tym forum będzie krucho. może ktoś ma jakis pomytsł??

#12 2007-08-24 14:22:28

CONCORD2

Nowy użytkownik

Punktów :   

Witam Serdecznie ,

Racja jest jedna trzeba zrobić jedno "Minimalne ceny diód " czyli dla przykądu W5W walcowa Minim 4,50zł a jesli ktoś chce może sprzedawać  za 4,99zł lub 4,70zł ceny bedą zróżnicowane ale nie będą tak zaniżone ponad normę.Na allegro  można sprzedawać w różnych cenach ponieważ allegro jest tak duże że żaden klient nie jest w stanie przeszukać całego w poszukiwaniu jak najtańszego towaru,oczewiscie są wyjątki,Może skupimy się  nie nad cenami tylko nad jakością może konkurujmy jakością obsługi i jakością towaru a nie cenami?

Moja Propozycja to zrobić minimalne ceny i się ich trzymać.Nie dawno zrobiłem mały test podwyższałem ceny o kilka złoty groszy na sztucę.Sprzedaż może lekko spadłabo wy:konkurencja miała niże"ale nadrabiałem jednak ceną sprzedałem mniej ale drożej .I teraz tak narobiłem się mnej przy tym ale zarobiłem równierz dobrze jak wy  tylko z różnica ta że mniej poświeciłem pracy.

Zawsze znajdzie się idiota co zrobi niskie ceny  ale  t bedzie jednostkowa ilośc ludzi .

70% osoób które zwiekszą ceny spowodje umiarkowany ruch.Te osoby które bedą miały niższe nie zawsze sprzedadzą wiecej.Ludzie zaczną patrzec na towar zaniżony podejżliwie.
30% to laiki nasze aukcje zapełniĄ allegro a ich to tylko kropla w morzu my stanowimy potęge.Jeśli jednaK ktoś bedzie szalał może gościa podac do fiskusa czy odprowadza podatek i już koles jest załatwiony-w 99,99% nie odprowadza.

Moja Prozpycja to

1.09.2007 z tym dniem wszystkie nowe aukcje powinny miec nowe ceny.
Przed Tym trzeba ustalić minimum.
Oczewiscie możemy zrobić to a wy potwierdzcie.

#13 2007-08-24 14:46:27

daniel871

Użytkownik

Punktów :   

Zgadzam sie cąłkowicie z concordem. na aukcjach dodajmy sobie opisy typu " uwaga na tanie podróbki  sprzedwane przez nieznane osoby" itd 
ustalmy najniższe ceny i nie zchodźmy poniżej nich. może sprzedamy troszke mniej ale za to sie tak nie orobimy. zawsze możemy przetestować ten system przez miesiąc czy dwa jak nie wypali to zastanowimy sie co dalej. najważniejsze jest żeby czołowi sprzedawcy któzy mają duże obroty i renome nie jechali na niskich cenach a to że jakiś tam niezbyt liczacy sie koleś wystawi je taniej to może sie wydać dla potencjalnych klientów podejrzane.   oczywiście zawsze trafi sie ktoś kto u nich kupi ale musimy reagować szybko i jak tylko jakis nowy łepek wejdzie z tym towarem na rynek to zanim sie dorobi na tym to do fiskusa go. każdy z nas ma chyba 2 prywatne ( nie firmowe) konto na allegro wystarczy tylko zadać pytanie z tego konta że zgubilo sie dane do przelewu, typ wyśle dane a wtedy już tylko akcja pod tytułem " masz kłopoty napisz donos " właściwy Urząd Skarbowy ( jego adres łatwo znaleźć w google) i gości niema.

jakie masz propozycje cen minimalnych ???

Ostatnio edytowany przez daniel871 (2007-08-24 14:47:37)

#14 2007-08-25 09:15:19

CONCORD2

Nowy użytkownik

Punktów :   

Nasza propozycja cenowa to

W5W walcowa 4,50zł
W5W flux 5zł
W5W 4 led 7zł
W5W 6 led 12zł
W5W 9 led 13,99zł
W5W 100mA 13zł
W5W stożkowa 5zł
W5W Matowa 5zł
W5W 1flux+4 led 13zł
R5+oprawka 5zł(4ZŁ)
R5 walcowa 2,80zł
R5 70mA 12zł
R3  5zł
Rurkowe 6 led po 10zł
9 Led 13zł
100mAx2 27zł   42mm
100mA x1 24zł   31mm

Modele  Ba9s/t4w tak samo  wtedy można wystawiac na jednej aukcji  Redukcja kosztów wystawiania

Modele
P21W 12 Led 12zł żółta lub czerwona
24led 17zł żółta lub czerwona
12led biała 15zł
24led 25zł biała
36led 36zł biała
Dwuwłóknowe mogą być o 1-2 zł droższe

#15 2007-08-25 13:28:26

daniel871

Użytkownik

Punktów :   

jestem za! od środy bo wtedy kończą m mi sie aukcje wystawiam po takich cenach. Zobacze co sie będzie działo. Zawsze jak nie wypali to trudno. Proponuje zrobić to wszystkim. co do cen to zazwyczaj wystawiam z grosikami czyli np wystawie w5w  walcową po 4,49.

Stopka forum

RSS